søndag 22. februar 2009

Fairytale og fastelavn

So glad at Alexander Rybakk vann MGP med denne fine sangen :o)

Fairytaletrur han kan gjere det bra i Moskva! Eller???


Ordet fastelavn stammer fra det tyske ordet Fasten-Abend, og betyr kvelden før fasten. Dette var opprinnelig en tre-dagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feit-tirsdag som en del av fastelavn.

Fastelavnssøndag: Denne dagen ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Her hører en at skikken var at en skulle spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, for dette skulle gi mat hele resten av året. Flesk og feit suppe med melboller var måltidet.
Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av denne gamle skikken. Fastelavnsboller er ekstra gode boller som skal fylles med noe godt, som f.eks. syltetøy og/ eller mye krem, eller med mandelfyll. Å bake fastelavnsboller var først et velstandsfenomen i byene. På landsbygda i Norge hører vi først om dette i begynnelsen av dette århundre.


Hva riset har med fastelavn å gjøre er mer uklart, men det kan ha bakgrunn i at langfasten var innstiftet i forbindelse med Jesu vandring i ørkenen, og at man brukte riset som et synlig uttrykk for at folk tok fastebudskapet alvorlig, og at de gikk inn i en periode med smerte og fornektelse av kjødelige behov. I Norge har vi også en sterk langfredagstradisjon med å bruke riset for å ta del i Jesu lidelser da han hang på korset.
God fastelaven alle sammen :o)

6 kommentarer:

moa sa...

hei,hei...
da flesker vi til med boller med krem i dag....!
nydelige stemningsbilder hos deg!
ha en finfin dag!
moaklem

krinkelkroken sa...

Heisann

Jeg har prøvd flere ganger å lære å hekle uten hell, men på fredag satt jeg meg ned foran dataen med heklenål og tråd, på youtube har de flere opplæringsvideoer, anbefales, søk bare på granny squares;)
Nå skal det bakes boller, god fastelaven til deg og dine!

Drøm sa...

Kjempeglad for at Alexander vant MGP ja...Han er jo tross alt fra hviterussland og snakker russisk...Det må jo hjelpe på når finalen er i Moskva...
fastelavenboller blir det heri dag og... Søstra mi baker boller og jeg stiller med krem og syltetøy....:-)
Ha en koselig fastelavenssøndag!

Anonym sa...

Hei, og takk for koseleg helsing på bloggen! Kven var det som tipsa deg om bloggen min, forresten? Blei litt nysgjerrig :)

Triveleg blogg du har! Og morsomt å "treffe" andre bloggarar som jobbar på FSS. Trur nok eg har sett deg ein eller anna gong, for det var noko kjent med ansiktet ditt.

God fastelavn til deg og!

Sivs hus sa...

Hei, TAkk for hyggelig hilsen. Flotte stemningsbilder hos deg. Klem Siv

Stine sa...

Hmm... Nei, jeg bare søker på det jeg er ute etter jeg :) Eller så kan du jo søke på "interior" og se hva som kommer opp. Enten det, eller gå inn på kategorien crafts om det er små pynteting du er ute etter. Men sånn som madonna-ting, må du søke på catholic el.l. Rett og slett prøve seg fram litt :) Elsker eBay! De har virkelig alt (og litt til...)